اهداف و اولویت‌های نشریه

کتاب آسمانی مسلمانان، قرآن کریم، اصلی‌­ترین منبع دین اسلام است که از دیرباز تاکنون، همواره در کانون توجه دانشمندان مسلمان و اندیشمندان آزاده عالم قرار داشته است. به شهادت این منبع نورانی -لا رطبٍ و لا یابس الا فی کتابٍ مبین- هیچ چیزی نیست، مگر آنکه در این گنجینه عظیم از آن ذکر شده باشد. از سویی دیگر، احادیث منقول از اهل بیت (علیهم السلام)، به‌­مثابه یکی از مهم­ترین منابع فقه امامیه نیز، همچون قرآن کریم، از آن جهت که از منبع علم الهی سرچشمه می‌گیرند، حاوی مطالب ارزشمند در حوزه‌­های مختلف­ علمی است  که توجه به آن­ها می­‌تواند در مسیر حل بسیاری از مسائل جهان راه‌گشا باشد.

مطالعات میان‌­رشته‌ای "Interdisciplinary Studies" در جهان معاصر، جایگاه برجسته­‌ای را در دانشگاه­‌ها و محافل علمی به خود اختصاص داده است.  اساسا، مسیر علم درحال پیشرفت، به سمت و سویی است که دیگر پژوهشگران نمی‌­توانند صرفًا با تمرکز بر حوزه تخصصی خود به حل مسائل بپردازند، زیرا مسائل جامعه از حالت بسیط و اولیه خارج شده و به شکل پیچیده‌­ای درآمده است، به‌­نحوی که برای حل آن­ها، به کمک گرفتن و بهره جستن از حوزه­­‌های مختلف علوم نیاز است. در این میان، علوم انسانی- اسلامی یکی از حوزه­‌هایی است که ذیل مطالعات میان­‌رشته‌­ای قرار می‌گیرد که پرداختن به آن از ضروریات روزگار معاصر است.

در اهمیت این موضوع همین بس که مقام معظم رهبری(مدّ ظّله العالی) در مناسبت‌های مختلف بر لزوم اسلامی­ کردن علوم انسانی تأکید کرده­‌اند (رکـ : متن سخنرانی­‌های 14خرداد1395؛ 1خرداد1396، 20خرداد1397 و...). بر اساس این، دانشگاه امام صادق (علیه‌­السلام) نیز بنیادی­‌ترین رسالت خویش را تولید علوم انسانی- اسلامی قرار داده و سال­‌هاست که در مسیر تحقق این هدف، در حال فعالیت است که خروجی­‌های علمی آن در قالب کتاب، مقاله، پایان‌­نامه، رساله و ...  قابل مشاهده است.

باتوجه به شعار مرجعیت علمی دانشگاه، شایسته است این آثار و نیز آثار مشابه از مراکز علمی و دانشگاهی همسو، در داخل و خارج از کشور، در قالب مقالاتی به زبان‌های دیگر، از جمله زبان عربی و انگلیسی منتشر شوند. به رغم اهمیت فراوان این امر، دستاوردهای میان­‌رشته‌­ای دانشگاه امام صادق (علیه‌­السلام) تا کنون منحصرا به زبان فارسی منتشر شده است. بنابراین، وجود نشریه­ای که بتواند نیاز فوق در زمینه مطالعات میان­‌رشته‌­ای را پوشش دهد از ضروریات آن دانشگاه اسلامی مرجع است تا ان شاء الله از طریق هم­افزایی و همپوشانی با پژوهش­های دیگر مراکز علمی،  به کمال و رشد شایسته خویش دست یابد.

با عنایت به ظرفیت بالای دانشکده‌ها و استادان آن­ها در حوزه مطالعات میان‌رشته‌ای و نیز ظرفیت و توانمندی اعضای هیات علمی مرکز آموزش زبان دانشگاه در حوزه زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی و نیز مطالعات اسلامی، از جمله حوزه مطالعات قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق، و فلسفه و کلام اسلامی، توان و انگیزه کافی برای نشر چنین مجله‌ای در دانشگاه امام صادق علیه‌السلام وجود دارد. این عوامل، ضرورت راه‌اندازی دوفصلنامه مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن و حدیث به زبان‌های عربی و انگلیسی را تبیین می‌کند. لازم به ذکر است که به حول و قوه الهی در این زمینه، فضل تقدم با مرکز آموزش زبان دانشگاه مرجع امام صادق علیه‌السلام است و هیچ­گونه نشریه‌­ای در این حوزه با این نام، به زبان فارسی یا توأمان به زبان‌های عربی و انگلیسی منتشر نمی‌شود.

 

محورهاي تخصصي فصلنامه:

  1. مطالعات زبان، ادبیات، فرهنگ، و ارتباطات در قرآن و حدیث؛
  2. مطالعات مدیریت در قرآن و حدیث؛
  3. مطالعات علوم اقتصادی در قرآن و حدیث؛
  4. مطالعات علوم تربیتی و روانشناسی در قرآن و حدیث؛
  5. مطالعات علوم سیاسی در قرآن و حدیث؛
  6. مطالعات حقوق در قرآن و حدیث؛
  7. و سایر پژوهش‌های میان رشته‌ای قرآن و حدیث.